VERDENSMESTERENS 8 BESTE ØKOKJØRINGSRÅD FOR ELBIL!

Oktober 25, 2022

Sammen med en økosjåfør til, kjørte Knut Wilthil en Ford Mustang Mach-E hele veien fra Trondheim til Kristiansand uten å lade. Her er verdensmesterens beste råd for å kjøre mest mulig økonomisk med elbil.

Two men next to the car

– Kjør jevnt og ha blikket festet langt foran deg på veien for å kunne planlegge kjøringen din best mulig og unngå full stopp. For å komme lengst mulig må du også holde lavere fart og akselerere jevnt og ikke for sakte når du skal opp i hastighet, er Wilthils beste råd for å kjøre flest mulig kilometer uten å lade. Det var i september 2021 han sammen med Henrik Borchgrevink kjørte en Ford Mustang Mach-E Long Range med bakhjulstrekk hele 807,2 kilometer – uten å lade. Den oppgitte elektriske WLTP-rekkevidden på den helelektriske SUV-en er på opptil 600 km.

HAR SATT FLERE VERDENSREKORDER I ØKOKJØRING

De to erfarne økosjåførene Borchgrevink og Wilthil har sammen tidligere satt flere verdensrekorder i økokjøring. Blant annet kjørte de sportsbilikonet Ford Mustang med en 2.3-liters EcoBoost-motor med 317 HK inn til ny verdensrekord ved å tilbakelegge en distanse på hele 1249,3 kilometer på en tank. De har også kjørt en Ford Ranger pickup hele 1616 km – fra Oslo til Kautokeino – på en drivstofftank. Det er også høyst sannsynlig en verdensrekord i økokjøring med pickup.

Men and the car

HER ER VERDENSMESTERENS 8 BESTE ØKOKJØRINGSRÅD FOR ELBIL:

 

1. Bli kjent med bilen din: En moderne bil har ofte mange forskjellige kjøremoduser og førerassistanseteknologier. Noen vil hjelpe deg å kjøre mer økonomisk, mens andre ikke alltid er avgjørende å bruke. Å slå av noen systemer vil også redusere energiforbruket, uansett om det er en elektrisk eller tradisjonell drivlinje.

2. Bruk cruisekontrollen: Den er alltid mer økonomisk enn din kjøring. (Ja, vi har sjekket!)

3. Sjekk at du har riktig dekktrykk: Det er viktig – både for økonomien – og for din egen sikkerhet.

4. Vurder hvor mye varme/kjøling du trenger: Kjøling/oppvarming kan bruke opptil 10 - 15 % ekstra energi. Vurder derfor om du trenger det eller ikke. Husk også å slå av elektrisk oppvarming for vinduer, seter og ratt når det ikke er nødvendig.

5. Hold bilen ren og ryddig: En skitten overflate øker den aerodynamiske luftmotstanden. Unngår du å ha mye unødvendigheter inni bilen, kan du også redusere vekten noe. Ikke ha takstativ/ sykkelstativ på bilen når det ikke er er i bruk. Ved motorveihastighet kan dette øke energiforbruket med 10-20 %.

6. Høy hastighet gir høyere forbruk: Finn ut hvor mye tid du vinner ved å øke hastigheten. Med mindre du skal kjøre ganske langt, er det ofte bare minutter du sparer på å øke hastigheten. Et eksempel: Ved å øke hastigheten fra 80 til 90 km/t sparer du 5 sekunder per km. Det øker også energiforbruket ditt med 10-15 %.

7. Utnytt energimomentumet: Prøv å kjør slik at du unngår å bremse unødvendig – det er bare bortkastet energi. Hold øynene så langt fremme på veien som mulig og tilpass kjøringen etter trafikkforholdene. Å akselerere, for så å måtte trykke på bremsen like etterpå, er sløsing med energi.

8. Planlegg lengre turer: Sjekk om det er flere rutealternativer. Noen ganger er det bedre å ta en lengre, men bedre vei for å unngå bratte bakker og/eller køer.

PS! Hold øye med bakspeilet ditt og la de sjåførene som ikke er så økonomiske komme forbi deg!