Bygge hytte på fire uker? Tre damer, en fjelltomt og null snarveier

4. JULI, 2025

Jentene i OssTRE i arbeidsklær ute i skogen.

I løpet av fire hektiske sensommeruker skal Katarina, Bettina og Maria bygge en arkitekttegnet hytte med plass til seks. De vil bevise at jenter kan – samtidig som de utfordrer seg selv og inspirerer andre til å få frem hobbysnekkeren i seg.

Den 30 kvadratmeters mikrohytta skal bygges på påler langt inn på fjellet i Hemsedal, uten tilgang på strøm eller vann. Hytta som Bettina Bang-Hansen, Katarina Solend og Maria Bruvik Sæther skal bygge, ligger 600 meter fra nærmeste skikkelige vei.

Prosjektet dokumenteres på nettsiden osstre.no og Instagram-kontoen @osstre.no, hvor følgerne får ta del i alt fra grunnarbeid og fremdrift til gode tips og råd, latter, frustrasjon og mestring.

– Forberedt på sterke meninger fra mannlige følgere

– Vi kjenner ikke hverandre så godt fra før, så det kan fort bli både frustrasjon og småkjekling, men forhåpentligvis også mye glede og mestring. Målet med prosjektet er å inspirere jenter til å velge byggfag og gi de som har en hobbysnekker i seg, praktiske tips og råd underveis. Våre mannlige følgere kommer garantert til å ha sterke meninger om hvordan vi løser ting, men det er vi forberedt på, sier kreativ leder og sirkusdirektør for prosjektet OssTRE, Bettina.

Hun jobber til daglig med verktøy, men benytter fritiden til å snekre i garasjen og dele tips og råd på Instagram-kontoen @bettinakan

 

Grafisk tegning av hytta i vinterlandskap.

En utdannet tømrer og to hobbysnekkere 

Når startskuddet for byggingen går 15. august, har de tre damene fire uker på seg til å sette opp hele hytta. Det eneste som er på plass er pålene og fundamentet. Det betyr 10 - 12 timers arbeid i all slags vær med minimalt med hvile i perioden – noe som i seg selv kan være en prøvelse innrømmer sirkusdirektøren, og legger til at bare en av dem er utdannet tømrer (Katarina, også kjent som @katsol_snekker for sine 45 000 følgere på Instagram.)

– To jenter går fint – tre kan bli bråk
– Mammaen min sa alltid til meg når jeg var liten at to jenter kan leke sammen, men er det tre blir det bråk. Det er selvsagt et litt skremmende utgangspunkt, spesielt når alle er slitne, men vi utfyller hverandre på en god måte. Når det er sagt skal vi være helt ærlige i live-filmene som legges ut, og ikke legge skjul på verken skuffelser eller suksesser. Dette er ekte reality, sier daglig leder i OssTRE, Maria.

Til daglig lever hun av å holde snekkerkurs for nybegynnere, eller andre som ønsker å lære grunnleggende ferdigheter i hobbysnekring. 

Jentene i OssTre foran Ford F-150 Lightning.

For å få prosjektet opp og stå, har de tre damene fått med seg flere samarbeidspartnere, blant dem Ford, som bidrar med biler til transport av verktøy og materialer helt opp til den utilgjengelige fjelltomta med panoramautsikt over dalen. De bruker blant annet den helelektriske og råsterke F-150 Lightning, samt nye elektriske E-Transit Custom. Den helt nye ladbare hybridversjonen av Ford Ranger – den rimeligste og sterkeste Rangeren noensinne, skal også settes inn i byggeprosjektet for å løse den krevende oppgaven som ligger foran dem.

Planet til F-150 Lightning lastet med byggematerialer.

– Selv om jeg hadde hjertet i halsen tok F-150 Lightning seg lett frem

– Fra den nærmeste skikkelige veien er det 600 meter med en ganske så dårlig kjerrevei med noen kraftige stigninger. Kravet vårt til bilene var derfor at de skulle kunne ta seg frem i et slikt krevende terreng. Selv om jeg hadde hjertet i halsen da jeg kjørte med F-150 Lightning fullastet, så tok den seg forbausende lett frem. Det er helt alfa og omega. Det er heller ikke negativt at den trekker 3500 kg på henger og er helt enestående på det punktet. Det kommer vi til å få bruk for, sier teknisk leder Katarina. Som den eneste tømreren i OssTRE.

Bestill prøvekjøring av F-150 Lightning her

Jentene i OssTRE arbeider med fundamentet til hytta.

Skrekkblandet fryd: Kjenner på ansvaret om å utføre en profesjonell jobb «live»

– Jeg kjenner på en skrekkblandet fryd og grugleder meg til å komme i gang. Både Maria og Bettina er glade i å snekre, men det å sette sammen ei hel hytte utenfor allfarvei byr jo på utfordringer. En ting er hvordan vi skal få fraktet 180 kg tunge vinduer dit, en annen er at dette skal utføres på en profesjonell måte som viser at jenter kan. Fire uker går også veldig fort, sier Katarina.

Katarina er instagrammer, og det var først da hun ble voksen at det var tømrer hun ville bli. Nylig startet hun sin egen bedrift – Katsolsnekker. Hun er også ambassadør for å få flere jenter inn i håndverkerbransjen. 

Grafisk illustrasjon av interiøret i hytta.

Bærekraft og miljø viktig i prosjektet

Hytta blir levert som såkalt precut – ferdig kappede lengder med spor i, som de tre setter sammen på byggeplassen ved foten av Hemsedalsfjellet. Deretter skal vinduer, kledning/panel, dører, isolasjon, peisovn, kjøkken og så videre, fraktes opp til fjells og settes sammen. Her kan alle live få se utfordringene bli løst løpende og så detaljert at du selv skal kunne utføre den samme oppgaven senere. De har også et sterkt fokus på å ta i bruk bærekraftige materialløsninger og er opptatt av grønnest mulig transport.

– Så langt har vi bare brukt F-150 Lightning. For oss har det ikke vært noe problem å få jobben gjort med en helelektrisk pickup. I tillegg har du en ekstremt komfortabel og romslig bil som får flere lange blikk enn noen annen bil jeg har kjørt. Det er jo morsomt, sier daglig leder Maria. 

De tre jentene i OssTRE smilende på en trekonstruksjon ute i naturen.

– Mestringsfølelsen ved å bygge selv er undervurdert

Sirkusdirektøren selv gleder seg også til å komme i gang selv om hun også tenker på hva som kan gå galt når kameraene skrus på 15. august og kampen mot klokka er i gang.

– Det jeg frykter mest er at noen skal skade seg like før vi setter i gang eller i løpet av prosessen. Det jeg gleder meg mest til, er å vise at tre damer som brenner for byggfaget, virkelig kan levere. Mestringsfølelsen ved å bygge noe selv er sterkt undervurdert, sier Bettina.

Følg de tre damenes hyttebyggerprosjekt på nettsiden osstre.no og Instagram-kontoen @osstre.