Fords første norske F-150 Lightning-kunde: En helelektrisk drømmebil for mange nordmenn!

18. MARS, 2024

Ranger

Dag Ødegaard var ikke i tvil et sekund. Nå er han den første norske eieren som har fått overlevert det amerikanske ikonet F-150 Lightning fra Ford – en helelektrisk 5-seters variant av verdens mest solgte pickup.

– Dette er rett og slett en drømmebil. Stor nok til at alle i familien, som jeg litt spøkefullt kaller «familien høy», kan sitte svært godt. Samtidig har vi mye bagasjeplass, både under panseret foran og på planet bak. Nå slipper vi å kjøre to biler når vi drar opp til småbruket vårt i Trysil i helgene, sier Dag Ødegaard.

Enormt med plass foran, bak og inni kupeen

Nye F-150 Lightning er en helelektrisk svær pickup med veldig god plass til fem personer, enorm bagasjeplass, hele 400 liter bagasjeplass under panseret foran og masse plass på planet bak. Dette er den helelektriske varianten av pickupen - med navn F-150 - som i hele 47 år på rad har vært den mest solgte i USA. Den elektriske varianten har allerede vunnet en rekke internasjonale priser og kåringer.

Amerikansk helelektrisk drømmebil: Fikk endelig råd til 5-seters stor pickup

Sammen med kona Angela Taliaferro (1,80 meter høy) og tenåringssønnen Austin (2 meter), bor Dag (1,93 meter) på Lierskogen utenfor Drammen.  Smaken for store amerikanske pickuper fikk han via Angela. Hun er fra Texas, og det har blitt mange besøk hos familien «over there».

– I USA er F-serien til Ford ikonisk, og har vært den mest solgte bilen globalt i snart 50 år.  Da jeg lånte den der borte for første gang, fant jeg meg umiddelbart godt til rette i den. Både høyden og størrelsen ga meg en god og trygg følelse bak rattet. Samtidig var det å kjøpe en stor pickup med fem seter i Norge rett og slett altfor dyrt.  Derfor var jeg ikke i tvil da jeg fikk høre at nye F-150 skulle bli tilgjengelig som helelektrisk variant i Norge. Etter noen uker med bilen har jeg ikke angret et sekund på den avgjørelsen, sier Ødegaard, og legger til:

– Jeg har aldri før hatt en bil hvor jeg har hatt så bra plass. Her trenger jeg ikke å stille forsetet i bakerste posisjon for å sitte godt. Samtidig har alle de fire andre voksne god plass. Jeg kommer akkurat fra skihelg i Trysil. Der fraktet vi lett fem voksne inni bilen – med skiene på planet og støvlene i frunken. Når du blir vant til så god plass, vil du aldri gå tilbake til en mindre personbil!

Ranger

Ellevill akselerasjon og svært bra på krevende vinterføre

Med firehjulstrekk som standard, et uavhengig bakhjulsoppheng og et lavt tyngdepunkt er kjøreegenskapene og fremkommeligheten til F-150 Lightning svært gode på alle underlag. Den helelektriske pickupen har også med sine 452 HK i massevis av krefter. 0 - 100 km/t går unna på under 5 sekunder.

– Akselerasjonen i den enorme bilen kan bare beskrives som helt uvirkelig og ellevill. At den kommer seg frem overalt – selv med det verste og mest skiftende Norge har å by på av vinterføre – kan jeg også skrive under på. Huset vårt ligger landlig til hvor vi må opp en bratt bakke med en skarp hårnålssving. Her har det virkelig blitt bruk for både toppmoderne teknologi, firehjulstrekk nå i vinter – og i tillegg helt topp personbilkomfort, sier Ødegaard med et smil om munnen.

Høyt utstyrsnivå, rask hurtiglading og opptil 429 km rekkevidde

Versjonen som nå lanseres i Norge gjør det svært enkelt å velge. Alle bilene er helt like og i samme farge. Dette er en 5-seters Lariat Launch Edition i fargen Antimatter Blue Metallic med et høyt utstyrsnivå som standard - og et batteri med 98 kW utnyttbar energi. Den helelektriske rekkevidden er på opptil 429 km (WLTP). Det er klart best i sitt segment i Norge.

Nye F-150 Lightning kan også lades fra 15 til 80 % på 39 minutter med en 150 kW hurtiglader.

– Det at den er elektrisk gjør selvsagt at jeg sparer penger på å bruke strøm fremfor drivstoff. F-150 er jo ingen liten bil, og det går med en del drivstoff til denne med tradisjonell drivlinje. Lader har jeg allerede fått montert opp på hytta, og rekkevidden er bra nok til at jeg kommer meg hele veien opp uten lading. Dette er rett og slett en drømmebil på alle måter.

Nye F-150 Lightning kommer også med en rekke smarte løsninger:

  • Pro Trailer Backup-assistenten gjør rygging med henger svært enkelt. Her overvåker du ryggingen fra den 15,5 tommers store berøringsskjermen i førermiljøet og manøvrerer bil og henger ved hjelp av et eget roteringshjul.
  • Pro Power Om bord gjør bilen til en strømkilde med inntil 2300 watt, som du kan bruke til verktøy og lignende.

– Den må prøvekjøres for å forstå hvorfor dette er et ikon og en bestselger

Ranger

Til daglig jobber Dag med å fremme amerikansk kultur i Norge, mer spesifikt de rike barbecue-tradisjonene fra Texas.  Sammen med kona Angela eier og driver han spesialbutikken BBQ-shoppen i Sandvika. Her selger de blant annet store amerikanske griller og smokere (røykovner), i tillegg til forskjellig grillutstyr for entusiastene. I amerikansk barbecue blir råvarene tilberedt på indirekte varme over lang tid i kull- og vedfyrte smokere.

– Selv om dette er min privatbil, er det fint å kunne frakte de største grillene jeg selger hjem til kundene. Det passer også perfekt å levere amerikanske BBQ-tradisjoner med et helelektrisk amerikansk ikon. Hvis du prøver F-150 Lightning tror jeg de fleste vil forstå hvorfor denne bilen har fått så mye oppmerksomhet over hele verden som den har fått. Dette er rett og slett en helt unik elbil, om det er som familiebil eller arbeidsbil, med en helt unik historisk arv. Det kan ikke beskrives, men bør oppleves, avslutter Dag Ødegaard.

*Maksimal nyttelast og maksimal tilhengervekt med standard batteri vil variere basert på last, konfigurasjon, tilbehør og antall passasjerer.