La bilen stå: Martin Johnsrud Sundbys 3 beste råd for livsstilsendring

January 9, 2022

Selv om han har en Ford Mustang Mach-E GT med hele 487 HK i oppkjørselen, oppfordrer Martin Johnsrud Sundby nordmenn til oftere å la bilen stå og heller gå – enten det er til trening med barna eller butikken. Her er hans beste motivasjonsråd for å kickstarte en livsstilsendring.

Mustang Mach-e with family in snow

–  Med noen relativt enkle grep kan de fleste gjennomføre små livsstilsendringer som gjør livet bedre og sunnere. Å la bilen stå kan ha en enorm effekt. Greier du å gå tilsammen en time hver dag er det et kjempepositivt tiltak som du raskt vil merke gir god effekt, sier skilegenden.

Etter at han avsluttet karrieren som toppidrettsutøver har Sundby brukt mye tid på å hjelpe nordmenn å bli slankere, sprekere og få nye vaner for et lengre og sunnere liv. Gjennom firmaet Kickstart Health jobber han sammen med ernæringsfysiolog og medeier Anette Skarpaas Ramm for å gi motiverte ansatte i norske bedrifter og privatpersoner hjelp til å nå sine trenings- og/eller kostholdsmål.

– Mange synes det er vanskeligere og tar lengre tid enn det faktisk trenger å gjøre. Vi tilbyr profesjonelle opplegg med kostholdsråd, trening og motivasjonskurs. Samtidig er det mye du kan gjøre selv – helt gratis – som garantert øker livskvaliteten. Etter 6 – 7 uker med nye vaner er du faktisk på god vei til å skape grunnlaget for en varig positiv livsstilsendring, sier Johnsrud Sundby.

I løpet av karrieren sin har han vunnet både OL-gull, VM-gull, Tour de Ski og den samlede verdenscupen hele tre ganger.

Bytt bilen med tur: Sjansen er da stor for at du får lyst på enda mer fysisk aktivitet

Ford lanserte tidlig i 2022 en europeisk kampanje hvor målet er å få langt flere til å la bilen stå, og i stedet å gå/ løpe eller sykle kortere turer. Selv om Sundby selv er overbegeistret for sitt nye helelektriske råskinn, en Mustang Mach-E GT med firehjulstrekk - som gjør 0 - 100 km/t på 3,7 sekunder, er denne oppfordringen som musikk i hans ører.

– Selv om jeg elsker bilen min og stortrives med å kjøre den, er det viktig å ta vare på seg selv. Når vi vet at mange nordmenn sliter med overvekt og står i faresonen for å få livsstilssykdommer som hjerte- og kar-lidelser, bør vi finne tid til treningen som motvirker dette. Lar du det bli til en regel at du for eksempel går til toget i stedet for å kjøre, blir dette raskt en naturlig del av hverdagen din. Når du begynner å bevege mer på deg, er sjansen stor for at du kjenner at du har lyst på enda mer. Det blir en positiv, helsebringende og oppadgående spiral, sier medaljegrossisten fra Røa i Oslo.

Bygg din Mustang Mach-E her

– Var ikke motivert for 60 % av treningsøktene 

Ifølge Martin handler det om å ha disiplin i eget liv, fremfor hele tiden å kjenne etter og føle på om du finner motivasjon til å gå en tur, trene eller spise sunn mat.

– Av alle de øktene jeg har lagt ned for å nå mine mål om å bli best i langrenn, var jeg ikke motivert for å trene i mer enn 60 % av tilfellene. Det er derfor viktig å vite at motivasjonen til å ta på deg joggeskoene eller dra på trening sjelden kommer før økten allerede er i gang. Derfor er det viktig å komme i gang, og ikke tillate seg selv å finne på unnskyldninger for å utsette treningen, sier Johnsrud Sundby.

Mustang Mach-e with man in snow

 

Slapper av med trening og bilkjøring med musikk på høyttalerne

I en hektisk hverdag som trebarnspappa til Markus (9), Max (6) og Magnus (2) er det nettopp på trening og bak rattet i sin helelektriske Mach-E GT Martin virkelig slapper av.

–Trening og et sunt kosthold har blitt en helt naturlig del av hverdagen min. Det er ikke noe jeg trenger motivasjon for å ha fokus på. Foruten treningen kobler jeg mest av fra omverdenen når jeg kjører rundt i min Mustang Mach-E GT. Det er noe jeg setter virkelig pris på. Jeg har kjørt mange forskjellige biler, men denne er både morsom og avslappende å kjøre, sier en av Norges mest meritterte langrennsløpere gjennom tidene.

Bak rattet på den spreke elbilen, som samtidig også fungerer utmerket som en helt vanlig familiebil, slapper han av som mest når det er musikk på høyttalerne.

– Jeg er på ingen måte en stor musikkjenner, men kjører jeg rundt med musikk fra 80-90-tallet på det utrolige lydanlegget så er jeg fornøyd. Det gjør noe for meg og med meg, sier den tidligere toppidrettsutøveren.

Trening bare en tidstyv de første ukene – deretter blir det en del av livet ditt

For noen år siden investerte også Martin og kona Marieke i hytte på Sjusjøen. Så ofte som tiden tillater fyller de opp bilen med bagasje og tre barn for å koble av i helgene på fjellet – blant annet med felles familieaktiviteter.

– Jeg vet hvor vanskelig det kan være å kombinere trening, familie og en travel jobb. Det er hele tiden en balanse. Samtidig er det ingen unnskyldning for ikke å ta tak i eget liv, starte å trene og spise sunt. Det er bare den første perioden på 6 - 7 uker hvor det oppleves som en tidstyv. Etter hvert blir det en helt naturlig del av livet. For oss som familie er dette normalen. Det er bra for oss voksne og bra for barna - som trenger gode rollemodeller, sier Martin Johnsrud Sundby.

Mustang Mach-e with family playing in snow

 

Her er Martins tre beste råd for å komme i gang med trening

1. Ha et klart definert mål: For å lykkes med en livsstilsendring er det utrolig viktig at du har et godt etablert mål om hvorfor du skal gjøre det. Involver gjerne de rundt deg. Det kan være til god hjelp. Er du innerst inne fornøyd med å være utrent, kommer du sannsynligvis aldri til å gjennomføre de nødvendige livsstilsendringene.

2. Ikke gå for hardt ut: Ikke start med lange joggeturer eller andre aktiviteter hvor du tar deg helt ut. Gå deg heller en tur, eller start med korte perioder med lavere intensitet. Det er ingen som blir motivert av å bli helt utslitt. Da mister vi gjerne gnisten og mestringsfølelsen - som igjen vil redusere motivasjonen til å gjenta dette 3 - 4 ganger i uken.

3. Fjern din egen mulighet til å velge på nytt: Bestem deg for når du skal trene den neste uka. Selv om du er sliten eller ikke har lyst til å trene når tiden er inne for det – ikke gi deg selv muligheten til å utsette den planlagte treningen. Husk at du har sjelden motivasjon før hver treningsøkt. Den kommer etter 15 - 20 minutter ut i treningen. Kjenner du at sofaen frister mer? Kjenn på og tenk hvordan du føler deg om noen timer – om du velger å slappe av, eller går/ løper en tur først. Har du beveget deg føler du deg faktisk ofte mye bedre etterpå.