PETTER (90) KJØPTE NY KNALLGUL MUSTANG MACH-E: ØKONOMI OG TEKNOLOGI VIKTIGST

15.JANUAR, 2024

Yellow Ford Mustang-Mach-E

Da svigerdatteren til Petter Skuggedal kjøpte seg ny rød Mustang Mach-E for ett år siden, skulle ikke den spreke 90-åringen være noe dårligere. Nå er han den stolte eier av en knallgul variant av den helelektriske populære SUVen.
– Det var vel både det at det var en Mustang elbil og at det er en datamaskin på hjul som gjorde at jeg slo til litt på impuls. Jeg fikk også en god pris, og sparer penger på at jeg ikke trenger bensin. Det kostnadsmessige er viktig for meg, sier den spreke 90-åringen fra fjellbygda Hovet i Hol kommune øverst i Hallingdal.

Bilen han valgte er en knallgul (Cyber Orange) Mustang Mach-E med firehjulstrekk. Den har standard batteripakke med opptil 430 km rekkevidde i henhold til WLTP-målemetoden.

Skuggedals bakgrunn som mangeårig ansatt på kraftstasjoner for Hafslund og Oslo Lysverker, gjør at han verken er fremmed for strøm eller datamaskiner – om enn av den litt eldre typen.

– Selv om jeg ikke har fått tid til å sette meg inn i alle funksjonene i bilen, regner jeg med det går greit. Datamaskiner har jeg jobbet med siden midten på 80-tallet, så det går fint å varme opp bilen fra en app på mobilen. Den har jeg allerede koblet til på blåtann.

Yellow Ford Mustang-Mach-E

Sannsynligvis blant de eldste Mustang Mach-E-eierne i verden
Det var i høst 90-åringen var innom sin lokale Ford-forhandler på Gol. Målet med turen var å ta service på familiens Ford Kuga 2014-modell. Det meste av bilkjøringen var korte turer i nærområdet i øvre delen av Hallingdal.

– Der så jeg den knallgule Mustangen og kjente den igjen med en gang. Svigerdatteren min har en slik som jeg flere ganger har sittet på med, og jeg ble raskt fristet. Etter et lite familieråd, så slo jeg til og handlet. Det har jeg ikke angret på. Den er både sprek og behagelig å kjøre, sier Skuggedal.

Nå er han høyst sannsynlig en av verdens eldste eiere av den populære helelektriske SUV-en.

Tok førerkort for 70 år siden: Første bil en Ford Mercury med V8-bensinmotor
Petter Skuggedal tok førerkort i 1953. Hans første bil var en Ford Mercury med en svær amerikansk V8-bensinmotor. Siden har han vært innom en rekke bilmerker og modeller, men innrømmer at han ikke har bildilla.

– Jeg har tidligere kjørte ambulanse, kjørte litt lastebil da jeg drev gårdsbruk, men nå driver jeg mest med litt traktor og snøbrøyting. Jeg er ikke så opptatt av bil. Det måtte en knallgul Mustang til for å gjøre noe med det. Det er jo litt morsomt at folk legger merke til deg når du kommer kjørende, innrømmer han.

Yellow Ford Mustang-Mach-E

Omtalt i lokalavisa: Det har vært en del folkeprat
Så mye oppmerksomhet har bilkjøpet skapt, at lokalavisa «Hallingdølen» har vært på besøk for å lage en liten reportasje om 90-åringen som kjøpte en splitter ny knallgul Mustang Mach-E.

– Det har blitt en del folkeprat ja, men det har bare vært gøy. De aller fleste tilbakemeldingene jeg har fått, har vært hyggelige og positive.

Lånt gravemaskin for å få på plass elbillader
Da nybilen endelig sto på tunet foran det gule huset til Petter og Sissel, tok han bokstavelig talt spaden i egne hender. Han måtte raskt få på plass en elbillader – og det skulle han fikse selv.

– Jeg startet med å grave en grøft til ledningsopplegget med spade ut til garasjen, men det ble for tøft pga. frost i bakken. Så jeg fikk lånt meg en gravemaskin, og jobben ble gjort.

Fører regnskap over bilkostnader: Regner med å spare ganske mye
Den spreke 90-åringen er fast bestemt på å gjøre det meste av ladingen hjemme. Akkurat som med sine tidligere biler fører han nemlig regnskap over utgiftene. Han gleder seg til å sammenligne sin Mustang Mach-E med tidligere biler med vanlig forbrenningsmotor som han har eid.

– Foreløpig er den lengste turen jeg har kjørt vært til Gol. Det er rundt 50 km en vei. Selv om jeg ikke kjører mye, tror jeg at jeg kommer til å redusere driftsutgiftene med den nye bilen. Da er det lurt å lade mest mulig hjemme på en skikkelig elbillader. Hurtiglading utenfor hjemmet er dyrere, sier den nybakte og stolte eieren av en Mustang Mach-E, Petter Skuggedal.

Yellow Ford Mustang-Mach-E