SLIK ER FORD EXPLORER LADBAR HYBRID SOM «LEGEBIL»

JANUAR 24. 2023

For den spesialutdannede paramedicen Erik Emberland Andersen handler jobben om å redde liv til mennesker som trenger øyeblikkelig hjelp. Mye av arbeidsdagen tilbringer han bak rattet på en Ford Explorer ladbar hybrid med blålys.

Paramedic standing next to Ford Explorer

Nå har han og bilen hovedrollen i en YouTube-video Ford Europa produserer om arbeidshverdagen til utrykningspersonale.

– Vi kan ikke redde alle, men vi kan alltid gjøre vårt aller beste for pasientene vi møter i en kritisk situasjon i livet. I begynnelsen av karrieren handlet det mest om å redde liv. Nå handler det også i tillegg om å gjøre en forskjell i livet til mennesker som trenger øyeblikkelig hjelp, sier den 43 år gamle paramedicen i Helse Fonna helseforetak, Erik Emberland Andersen.


EXPLORER LADBAR HYBRID: POPULÆR SOM UTRYKNINGSKJØRETØY

Etter at Ford Explorer ladbar hybrid kom til Norge i 2020, har flere utrykningsetater tatt i bruk den 457 HK sterke SUV-en – både på grunn av gode kjøreegenskaper, størrelsen og det relativt lave drivstofforbruket. Den svært godt utstyrte bilen har også det siste av sikkerhetsteknologier og tåler godt tøff bruk.

Mens politiet bruker den som ressurskjøretøy, tiltenkt utrykningsenhetene i politidistriktene, bruker flere helseforetak den store ladbare hybrid-SUV-en som legebil. Dette er en utrykningsbil, fullt utstyrt med akuttmedisinsk og diagnostisk utstyr, som skal supplere ambulansen med egen anestesilege og gi utvidede muligheter for akuttbehandling utenfor akuttmottaket. 

Paramedics next to Ford Explorer in the woods

DEKKER ET OMRÅDE MED 180.000 INNBYGGERE

Helse Fonna har ikke egen luftambulanse for de drøyt 180 000 innbyggerne som hører hjemme i regionen. Det kan derfor være en utfordring å komme seg frem til de mest avsidesliggende stedene. Da kan Exploreren være både en tilleggs- og en samarbeidsressurs for de øvrige ambulansene.  Den spesialbygde ladbare SUV-en dekker hele 10 ambulansestasjoner og tre sykehus i Nord-Rogaland, Indre Hardanger og Sunnhordaland med akutt legehjelp på stedet ved behov.

– Det handler ikke nødvendigvis om alltid å kjøre fort, men å komme seg frem i trafikken og komme seg raskest mulig fra A til B. Så vi trenger å fokusere på jevn og sikker kjøring, sier den erfarne utrykningssjåføren og paramedicen i filmen.

Se filmen som følger Erik Emberland Andersen og Ford Explorer ladbar hybrid på flere utrykninger her: