Home > Opplev Ford > Om Ford > Ford Blog > Ferieklar biler
Girl in car

Slik gjør du bilen din ferieklar!

Bilferie til sommeren? Her er de beste rådene for pakking, lasting og klargjøring av bilen før årets store ferietur.

– For at bilen skal være like klar for tur som det dere er, er det viktig å gå gjennom bilen og sørge for at alt fungerer slik det skal. Det er smart å gjøre servicen eller den nødvendige reparasjonen hos din Ford-forhandler i forkant av turen, da reduserer du risikoen for biltrøbbel i ferien din, sier servicemarkedsdirektør Marius Revhaug i Ford Motor Norge.

Skulle du ha ekstra uflaks og uhellet skulle skje mens du er på ferie, finner du en Ford-forhandler som kan hjelpe deg mer enn 72 forskjellige steder i Norge.

Stadig flere nordmenn tar også med seg utstyr som sykkel og kajakk på ferie. Barn og kjæledyr skal også ha det bra på tur.

– Vi merker ekstra stor interesse for forskjellige stativløsninger og bagasjesikring som gir ekstra lastekapasitet. Salg av hundebur har de siste årene økt i perioden frem mot sommerferien. Det kan virke som at mange kjøper denne typen utstyr før de legger ut på sommerferieturen, sier Revhaug.

Her er Fords beste råd for ferieklar bil:

Dekk

 • En ferieklar bil er ofte mye tyngre enn vanlig. Det betyr at du kanskje må fylle ekstra luft i dekkene. Kontroller alltid dekktrykket på kalde dekk. Informasjon om riktig dekktrykk finner du i bilens instruksjonsbok eller nederst på innsiden av førerdøren.
 • Sjekk mønsterdybde på dekkene. Spesielt vannplaning er en risiko om mønsterdybden er under 4 mm. Oppsøk din Ford-forhandler eller ditt autoriserte Ford-verksted når du skal ha dekk. Da kan du være sikker på at du får riktige dekk til din Ford-modell.
 • Kontroller at dekkene ikke har kutt eller skader. Om du skal kjøre på motorveien i høy hastighet over lengre tid kan du risikere at dekket eksploderer dersom det er slitt eller skadet.

 

Motor/service:

 • Ta servicen hos din Ford-forhandler før sommerferien. Ikke vent til den er over. Du bør få utført service på bilen årlig eller ut fra kjørelengde (det som kommer først). Noen ting du kan be om at blir sjekket samtidig:
  • Har du slitasje eller skade i frontruten?  Sørg for å få det reparert eller skiftet før ferien. Slik at sikten ikke redueres eller skaden forverres mer mens du er på tur. For å opprettholde bilens sikkerhet er det svært viktig at glass-reparasjoner utføres etter Fords spesifikasjoner.
  • Be om en sjekk av airconditioning-anleggets funksjon. For at dette skal gi deg avkjøling i sommervarmen kan det være at det er behov for en AC-service.
  • Når ble bilens pollenfilter/kupefilter skiftet sist? Dette bør skiftes hvert år ved normal kjøring. Jevnlig skifte gjør at du unngår vond lukt eller problemer med dugg inni bilen.

Nøkler:

 • Husk alltid å ha med deg en reservenøkkel på ferie. Har du mistet reservenøkkelen kan du bestille en ny hos din lokale Ford-forhandler.

Lasting:

 • Sykkelstativ kan du få både til å feste bak på bilen og på taket.
 • Har du for lite plass til feriebagasjen inni bilen er takboks en mulighet. Da er det viktig å sjekke bilens vognkort for å finne tillatt vekt på taket. Det er også viktig å sikre lasten inni takboksen slik at den ikke forflytter seg ved en nødbrems. Pakk fortrinnsvis myke ting som klær, badehåndklær og liknende i takboksen. Da holder du vekten på taket lavest mulig.
 • Vi har også forskjellige takstativ i vår tilbehørsbutikk.

PS! Husk at hvis syklene bak på bilen dekker til skilt og lys, skal lasten utstyres med ekstra skiltplate og lys ytterst for at dette skal være lovlig.

Pakking:

 • Legg den tyngste bagasjen nederst og lengst inn i bagasjerommet. Da ligger dette stabilt ved en nødbrems.
 • Pass på løse gjenstander som kan bli kastet rundt i kupeen ved en nødbrems. En iPad på en halv kilo vil komme med en kraft tilsvarende 12 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. Kun myke ting skal ligge løst i bilen.
 • Vi har svært praktiske bagasjesikringsnett som forhindrer at det som er i bagasjerommet kommer forover i bilen. Vi har også bagasjeromsgrinder som holder bagasjen på plass.
 • Har du en firbent venn som skal være med på ferien? Da er det viktig å tenke på at hunden skal ligge stødig og godt når du kjører og også ha støtte ved en kollisjon. Vi har et bredt utvalg av hundebur med sikkerhet av høy kvalitet og enkel funksjonalitet.

Forslag til andre ting du kan ha nytte av å ha i bilen:

Dashboard kamera:  https://www.ford-tilbehoer.no/komfort/komfort-produkter/dashboardkamera/2421817    

Nødhammer: https://www.ford-tilbehoer.no/sikkerhet/ford-assistance/n%C3%B8dhammer/1761591

Transportboks: https://www.ford-tilbehoer.no/transport/innvendig-transport/sammenfellbar-transportboks/2470825

Kleshenger:  https://www.ford-tilbehoer.no/komfort/komfort-produkter/kleshenger/2448529

Matboks: https://fordlifestylecollection.com/no/built-ford-tough-collection/827/ford-built-tough-lunchbox?number=35010651

Top