HVORDAN KAN VI HJELPE DEG?

Home > Eiere > Service og Vedlikehold > Service & reparasjon > Dekkinformasjon > Dekksikkerhet
Tyre Safety

Dekksikkerhet

Med trygge dekk kan du kjøre trygt.

 

Dekk er en viktig sikkerhetsfunksjon for bilen. Slitte dekk kan for eksempel bety at bremselengden øker med opptil 70 % på en våt vei. De rette dekkene, trykk- og slitasjenivåene sikrer at bilen yter normalt under alle forhold..

 

 • Hold lufttrykket på rett nivå

  De rette dekkene, trykk- og slitasjenivåene sikrer at bilen yter normalt under alle forhold. Hvis det er for lite eller for mye luft i dekkene, reduseres bakkekontakten, dekkene slites raskere, og du bruker mer drivstoff.

  Det er derfor svært viktig at du sjekker dekktrykket regelmessig. Da kan du spare penger og beskytte deg selv og medpassasjerene. Vent aldri til trykket blir for lavt.

  Sjekk dem når de er kalde. Målinger er nemlig ikke nøyaktige etter lange turer ved høy hastighet. Skru alltid ventilhetten godt på og erstatt tapte hetter umiddelbart, for ellers begynner de å lekke luft. Kontroller også om ventilene og ventiltetningene er skadet.

  I instruksjonsboken står det hvor mye lufttrykk det skal være i dekkene dine. Det kan variere ut fra last, hastighet og dekktype. Spør din Ford-forhandler hvis du er usikker.

  Du bør alltid fylle reservehjulet med 0,1 til 0,3 bar ekstra. Du bør imidlertid aldri overskride maksimalt anbefalt trykk i dekkene ved kjøring med full last. I instruksjonsboken finner du informasjon om riktig lufttrykk.

 • Kontroller dekkenes mønsterdybde

  Slitasjevarslere i dekkrillene viser mønsterdybden på dekkene dine. I henhold til lov skal dekkene ha mønsterdybde på minst 1,6 mm. Standard sommerdekk bør byttes ut når mønsterdybden er under 3 mm (78 % slitt). Hvis mønsterdybden på vinterdekkene er under 4 mm, kan dekkene miste veigrepet ved kjøring på snø.

  Ikke la dekkmønsteret bli for slitt

  Slitte dekk påvirker bilens kjøreegenskaper, slik at det blir vanskelig å forutsi hvordan bilen reagerer når du kjører. Det kan føre til at bremselengden øker med opptil 70 % på våt vei.

  8 mm mønsterdybde = 42 meter bremselengde

  3 mm mønsterdybde = 52 meter bremselengde

  Under 1,6 mm mønsterdybde = 73 meter bremselengde

  Det er både farlig og ulovlig å kjøre med en mønsterdybde på eller under 1,6 mm. Nok en grunn til at du bør sjekke dekkene jevnlig.

  Du kan også be Ford-forhandleren om å sjekke dem – det er gratis.

 • Pass på at dekkene ikke er for gamle.

  Som en generell regel kan man si at et dekk varer i 6 år. Da bør det byttes – uansett om det ser nytt ut og nesten ikke har vært brukt. Dekkets alder er angitt på sideveggen. Det er en kodet produksjonsdato. I for eksempel 0702 står 07 for uke 7 og 02 står for 2002. Frem til 31. desember 1999 var det en < etter det tredje sifferet. Hvis dekket er så gammelt, må du bytte det med en gang. Dette gjelder for reservedekket også.

   

 • Med riktige dekk bruker du mindre drivstoff.

  Hvis det er for lite luft i dekkene, bruker du mer drivstoff. Hvis du fyller dekkene 0,1 til 0,3 bar over det anbefalte nivået, reduseres veimotstanden. Du bør imidlertid aldri overskride maksimalt anbefalt trykk i dekkene ved kjøring med full last.

Top