Kjøp FordBedriftskundeVarebiler og pickuper

Tips til vask av kjøretøyet

Det er utrolig hvor raskt kjøretøyet blir skittent.

Men det er enkelt å få stoltheten tilbake i utstillingsform. Du trenger bare noen vaskemidler, en fin dag og litt innsats.

Når du sammenligner kostnadene ved å få det rengjort av profesjonelle, kan det å vaske kjøretøyet selv, spare deg penger også.

Innvendig rengjøring

Støvsuge

Begynn med å støvsuge teppet, setene, dashbordet og hattehyllen. Et støvsugertilbehør med en børste hjelper med å fjerne smuss. Et tilbehør med smalt munnstykke kommer til på steder som er vanskelige å nå, som under setene.

 

Vaske stoffseter

Vask stoffsetene med vaskemiddel beregnet på stoff: Spre det rundt med en svamp, og la det stå. Når det er tørt, støvsuger du. Fjern eventuelle rester med en ren klut.

 

Vaske skinn

Fjern flekker og smuss fra skinnoverflater med et vaskemiddel for skinn av god kvalitet, en ren klut og lett trykk. Vær forsiktig slik at du ikke gnir for hardt, da det kan fjerne fargen.

 

Tips for kledning

Få frem glansen på innvendig bekledning med en plast- og vinylrenser. Bruk den med en ren klut og litt kraft for å fjerne smuss som sitter fast. De fleste vaskemidler har også fordelen av langtidsbeskyttelse når de trekker inn. Vask vanskelige kriker og kroker med Q-tips, noe som fungerer godt for instrumentgruppen, merker, brytere, lufteventiler, lydsystemet og dashbordet.

 

Fjerne teppeflekker

Behandle flekker på teppet og trekkene med en flekkfjerner som Motorcraft® Professional Strength Carpet and Upholstery Cleaner eller Motorcraft Spot and Stain Remover. La det stå i noen minutter, og gni flekkene med en børste med plastbust. Tørk rent med en ny klut, og støvsug igjen. Gjenta prosessen på vanskelige flekker.

 

Utvendig rengjøring

Undersøke lakken

Gå først over hele kjøretøyet og finn problemflekker, flekker som fugleskitt, tjære og harpiks samt riper, sirkler og avskalling. Behandle flekker med detail-spray. Bruk Motorcraft Bug and Tar Remover på tjære eller insekter.

 

Bare håndvask

Parker kjøretøyet i skyggen, og vask det med en bøtte med Motorcraft Detail Wash og en vaskevott i lammeull. Vask alltid ovenfra og ned. En børste med nylon- eller naturbust kan hjelpe med å fjerne smuss fra dekksidene.

 

Skylle av og tørke

Skyll deretter av kjøretøyet med hageslangen ovenfra og ned. Dette drar av vannet i store flak. Tørk kjøretøyet ovenfra og ned med mikrofiberkluter. Tørk rutene først og deretter lakken. Tørk alltid kjøretøyet i skyggen, og pass på at du tørker før du får vannflekker.

 

Fjerne flekker med leire

Legg hånden på panseret til kjøretøyet, og la fingeren gli opp og ned panseret. Du kan kjenne flekkene med fingertuppene. De kjennes ut som små kuler i overflaten. Hvis lakken er ny og overflaten kjennes helt jevn ut, kan du hoppe til neste del.

Hvis du kjenner at det er flekker, kan du fjerne dem med leire. Klem leiren flat slik at den passer i hånden, og ha detail-sprayen i den andre hånden. Spray detailer på ett panel som smøremiddel for leiren, og før leiren forsiktig frem og tilbake over hele lakkoverflaten. Ta ett panel om gangen. Når det er tørt, gjentar du fingertupptesten. Lakken skal nå være ren.

 

Legge på voks

Du bør alltid vokse kjøretøyet når du har brukt leire. Det finnes to måter å vokse på: Hvis lakken har mange sirkler og riper, er det nødvendig med et flertrinnssystem som bruker ulike trinn med ripefjerner, vaskemidler og polering i tillegg til voksen. Hvis lakken er ny eller i god stand, trenger du bare voks.

Ha en liten mengde voks på en mikrofiber- eller skumapplikator. Legg applikatoren på et panel som taket eller panseret, og påfør voksen med sirkelbevegelser et par paneler om gangen. Tørket voks skal bare så vidt være synlig. Hvis du ser den godt, bruker du for mye.

Fjern tørket voks med mikrofiber- eller bomullskluter. Pass på at du snur kluten ofte slik at voksen ikke samler seg opp. Når du er ferdig, bruker du en ren klut til å tørke over lakken en siste gang og fjerne eventuell voks som sitter fast på trange steder som rundt merker eller mellom karosseriplater.

 

Rengjøre vinduer og speil

Rengjør vinduene og speilene innvendig og utvendig ved å spraye vaskemiddel uten ammoniakk på en lofri klut eller mikrofiberklut. Vaskemidler uten ammoniakk lukter bedre, legger ikke igjen striper, skader ikke vindusfilm og skader ikke interiøret hvis du sprayer for mye. Hvis du ser vanskelige vannflekker på vinduene eller frontruten, kan et godt krompoleringsmiddel fjerne dem.

 

Velge riktig hjulrens

Før du kjøper en hjulrens, kan du se instruksjonsboken for å finne ut hva slags hjul du har.

Hjul kan være:

  • lakkert, anodisert og klarlakkert aluminium (mange fabrikkhjul)
  • polert aluminium
  • polert magnesium
  • krom

Når du vet hvilken hjultype du har, kan du velge riktig vaskemiddel: Motorcraft Wheel and Tyre Cleaner er utmerket til klarlakkerte hjul fra fabrikk, et vaskemiddel for kromhjul fungerer bra for kromhjul, og det finnes poleringsmidler for ulakkerte aluminiums- og magnesiumhjul.

Vask hjulene med såpevann og skyll av. Angrip bremsestøv og skitt med vaskemiddel i spray- eller pastaform, og fjern det alltid raskt enten ved å spyle av med vann eller ved å tørke av pastarester med en ren bomullsklut. Gjenta om nødvendig, og tørk til slutt av med en ren klut for å sikre at vaskemiddelet er helt fjernet.

 

Se alltid i instruksjonsboken for spesifikk informasjon om kjøretøyet. Hvis du har flere spørsmål, kan du kontakte den lokale forhandleren.

Ford.no bruker informasjonskapsler og lignende teknologier på dette nettstedet for å forbedre nettopplevelsen din og for å vise deg skreddersydd reklame.

Du kan administrere informasjonskapsler når som helst på Administrer innstillinger for informasjonskapsler-siden, men dette kan begrense eller forhindre bruk av bestemte funksjoner på nettstedet.