Kjøp FordBedriftskundeVarebiler og pickuper

Bremsevæske

Påfylling av bremsevæske

Når du trykker inn bremsepedalen, er det bremsevæsken som hjelper til med å aktivere bremsene for å saktne farten. Bremsevæsken er altså viktig.

Som alle andre væsker i bilen, er det viktig å sjekke bremsevæsken regelmessig og å skifte den fra tid til annen. Med en rask sjekk av bremsevæskebeholderen én gang i måneden ser du om nivået er OK eller om du trenger å etterfylle væske.  Hvis bremsevæskenivået synes å være litt lavt, kan du etterfylle slik:

 

Før du starter

Det er et par ting du bør gjøre før du starter:

 • Parker på et jevnt underlag uten helling.
 • Bruk øye- og håndbeskyttelse når du håndterer bremsevæske, da den er giftig.
 • Rull opp eller fjern løse klesplagg, og hold armene vekk fra kjøleviften(e) – viften(e) kan slå seg på automatisk, selv når motoren er stanset.
 • Finn ut hvilken bremsevæsketype som er anbefalt for bilen din i instruksjonsboken. Bruk bare væske fra en ren og uåpnet beholder. Bruk aldri en annen væske enn bremsevæske.
 • Pass på at hovedsylinderen aldri går tørr, det kan føre til bremsesvikt.

 

Påfylling av bremsevæske

 1. Stans motoren, åpne panseret og finn hovedbremsesylinderen. Den er vanligvis plassert bak i motorrommet på førersiden.
 2. Dekk til skjermen før du åpner hovedbremsesylinderen, og vær forsiktig når du åpner en kanne med bremsevæske, da den kan skade lakken.
 3. Bruk en klut eller fille til å rengjøre beholderen og lokket til hovedbremsesylinderen for å hindre at det kommer inn smuss eller vann mens du etterfyller. Rengjør væskerørene også, ved behov
 4. Kontroller væskenivået på siden av beholderen til hovedbremsesylinderen. Hvis bremsevæsken er ved eller over MIN-linjen, er bremsevæskenivået OK og du trenger ikke å etterfylle.
 5. Hvis væsken er under MIN-linjen, må du lirke beholderlokket forsiktig av og etterfylle bremsevæske til nivået er rett under MAX-linjen. Pass på å ikke fylle på for mye.
 6. Rengjør innsiden av beholderlokket med en helt ren klut eller en lofri fille: Det kan finnes bremsevæske, smuss/partikler osv. på innsiden av lokket som må fjernes fullstendig før du setter det på plass igjen.
 7. Plasser lokket varsomt på beholderen og trykk ned alle fire hjørnene til det klikker på plass.

Lever bilen til den lokale forhandleren for ettersyn av bremsene så snart som mulig – spesielt hvis væskenivået fortsetter å synke eller hvis væsken er mørk. Det kan være nødvendig med service av bremsesystemet. Ikke nøl med å kontakte den lokale forhandleren og få en ekspert til å hjelpe deg hvis du føler deg usikker på hvordan du skifter bremsevæske.

 

Hurtigtips

Det finnes tre hovedtyper bremsevæske: DOT 3, DOT 4 og DOT 5.

DOT 3 og 4 er glykolbaserte bremsevæsker, og hovedforskjellen mellom dem er kokepunktet: DOT 4 har et høyere kokepunkt, som kan være en fordel hvis du bruker bremsene i overkant mye, eller hvis du deltar i motorsport. Du bør naturligvis først sjekke instruksjonsboken om DOT 4 kan brukes til bilen din.

DOT 5-væsken er silikonbasert: Den absorberer ikke fuktighet som DOT 3- og 4-væskene, og den har et høyere kokepunkt. DOT 5-væske bør imidlertid aldri fylles på biler med spesifisert DOT 3- eller 4-væske, da det kan føre til skade på bremsesystemet.

 

Du finner kjøretøyrelatert informasjon om bremsevæske i instruksjonsboken, eller du kan kontakte den lokale forhandleren.

 

Ford.no bruker informasjonskapsler og lignende teknologier på dette nettstedet for å forbedre nettopplevelsen din og for å vise deg skreddersydd reklame.

Du kan administrere informasjonskapsler når som helst på Administrer innstillinger for informasjonskapsler-siden, men dette kan begrense eller forhindre bruk av bestemte funksjoner på nettstedet.